România

Întrevedere Klaus Iohannis – Andrej Plenkovic; au discutat subiecte de pe agenda bilaterală, europeană şi regională

​Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, pe prim-ministrul Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta a efectuat-o la Bucureşti, întrevederea vizând subiecte aflate pe agenda bilaterală, europeană şi regională, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, şeful statului a evidenţiat "nivelul excelent în ceea ce priveşte dialogul politic bilateral, marcat de o agendă intensă de întrevederi la toate nivelurile, care confirmă similitudinea de puncte de vedere pe aspecte privind subiectele discutate".

Totodată, Iohannis şi Plenkovic au subliniat importanţa consolidării cooperării economice, care să permită atingerea potenţialului de dezvoltare bazat pe complementaritatea celor două economii.

În planul cooperării sectoriale, cei doi oficiali au evidenţiat perspectivele cooperării bilaterale în domeniile apărării şi turismului.

"Preşedintele României a evidenţiat rolul de punte de legătură dintre cele două ţări pe care îl reprezintă comunităţile românofone din Croaţia şi minoritatea croată din România, subliniind, în context, importanţa protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor şi comunităţilor lingvistice din cele două ţări. La rândul său, prim-ministrul Andrej Plenkovic a salutat tratamentul de care beneficiază minoritatea croată în România, oferind ca exemplu reprezentativitatea de care se bucură aceasta în Parlamentul României, un aspect de altfel caracteristic şi sistemului parlamentar croat", se spune în comunicat.

De asemenea, Iohannis şi Plenkovic au susţinut importanţa unei coordonări strânse româno-croate din perspectiva deţinerii, pentru prima dată pentru ambele ţări, a Preşedinţiei Consiliului UE în cadrul aceluiaşi Trio, alături de Finlanda.

Totodată, preşedintele român şi prim-ministrul croat au salutat rezultatele Summitului Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, desfăşurat la Sofia, la 17 mai, care a oferit prilejul reiterării importanţei pentru UE a regiunii Balcanilor de Vest, precum şi a necesităţii de a consolida cooperarea cu partenerii din regiune, inclusiv prin promovarea proiectelor în domeniul conectivităţii. De asemenea, preşedintele Iohannis a salutat organizarea următorului Summit UE - Balcanii de Vest pe timpul Preşedinţiei croate a Consiliului Uniunii.

"Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii în legătură cu demersurile întreprinse de cele două state pentru aderarea la Spaţiul Schengen, fiind abordate, de asemenea, provocările legate de migraţie şi modalităţile de gestionare a efectelor acestui fenomen", se spune în comunicat.

De asemenea, Andrej Plenkovic a informat în legătură cu demersurile Croaţiei de aderare la Zona Euro, având ca obiectiv intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM2) în anul 2020.

"Plecând de la obstacolele care persistă la nivelul Pieţei Interne Digitale, preşedintele României a subliniat nevoia continuării eforturilor pentru crearea unei Pieţe Interne a Uniunii reale, fără obstacole, care să încurajeze investiţiile", se precizează în comunicat.

În plan regional, cei doi oficiali au evidenţiat conlucrarea foarte bună în implementarea Strategiei UE pentru Dunăre şi în promovarea Iniţiativei celor Trei Mări. Premierul Plenkovic a salutat eforturile României pentru organizarea în bune condiţii a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti şi a dat asigurări privind sprijinul guvernului croat în atingerea obiectivelor propuse, se mai arată în comunicat.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

România a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova!

31.01.2020

Guvernul României a donat microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului…

Acțiuni de marcare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

29.01.2020

Reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova au participat la o serie de acțiuni …