România

Declaraţie adoptată la Bucureşti de Consiliul Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei

Reuniunea Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei desfăşurată, vineri, la Muzeul Naţional de Artă al României, s-a încheiat cu adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti şi a unui Apendice al Cartei Consiliului, a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii, Hunor Kelemen, care a prezidat lucrările reuniunii.

Reuniunea de la Bucureşti marchează sfârşitul anului în care preşedinţia Consiliului a fost deţinută de România.

"Noi am preluat preşedinţia de la colegul şi prietenul meu, domnul ministru Branislav Micunovic (ministrul Culturii din Muntenegru - n.r.). În mai, vom preda Serbiei preşedinţia Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei. Astăzi ne-am întâlnit la această conferinţă şi, după discuţiile propuse, am adoptat Declaraţia de la Bucureşti şi Apendicele la Carta Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei", a spus ministrul Culturii.

Prezent la conferinţa de presă de la finalul reuniunii, ministrul sârb al Culturii, Predrag Markovic, a subliniat că România a ridicat foarte mult ştacheta, fapt ce va face dificilă misiunea sa.

"România a ridicat ştacheta foarte sus, astfel încât Serbia are în faţă o misiune foarte grea de a atinge dimensiunea acesteia" a spus ministrul sârb.

Cât priveşte semnarea Declaraţiei şi a Apendicelui, Kelemen susţine că acestea sunt importante pentru flexibilizarea activităţii Consiliului.

"După şase ani noi am considerat că activitatea trebuie flexibilizată şi, de aceea, am propus ca miniştrii în calitate de membri ai Consiliului să desemneze o persoană de rang înalt, funcţionar public sau demnitar pentru a coordona şi conduce echipa coordonatorilor naţionali. Aşa a funcţionat până acum, iar noi la acest lucru am mai adăugat ceva: fiecare ministru desemnează, începând cu 15 aprilie, un expert în probleme de patrimoniu cultural şi un expert în cultură şi artă contemporană, cu scopul de a avea specialişti capabili să decidă cu privire la participarea la diferite proiecte", a explicat Kelemen.

Delegaţiile prezente la reuniunea de la Bucureşti au evidenţiat că este important să se pună accent nu doar pe patrimoniul cultural naţional, ci şi pe arta contemporană.

"Noi considerăm că, dincolo de patrimoniul cultural naţional, dincolo de păstrarea şi valorificarea acestuia, în această cooperare trebuie să punem un accent deosebit şi în ceea ce priveşte creaţia contemporană, arta contemporană. Trebuie să fie o relaţie organică, directă, între patrimoniul cultural şi creaţia contemporană. Valorile create astăzi vor deveni patrimoniul cultural de mâine", a afirmat Kelemen.

La reuniunea de la Bucureşti au participat delegaţiile oficiale ale tuturor celor 11 state membre ale Consiliului, invitatul permanent din partea Consiliului Europei, delegatul observator din partea Austriei, precum şi invitaţi din Armenia, Azerbaijan, Georgia şi Republica Moldova.

Consiliul Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei este un organism de cooperare interguvernamentală, constituit prin semnarea de către cele 11 state membre a Cartei CoMoCoSEE, la 31 martie 2005, la Copenhaga. Obiectivul CoMoCoSEE este de a întări cooperarea culturală regională şi prezervarea patrimoniului cultural din statele membre. Preşedinţia CoMoCoSEE este exercitată anual, prin rotaţie, de miniştrii Culturii din statele membre.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…