România

Traian Băsescu, încrezător că vizita omologului leton va consolida relaţiile politice şi economice bilaterale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că vizita preşedintelui Letoniei, Valdis Zatlers, la Bucureşti va consolida relaţiile politice şi economice dintre cele două ţări.

"Este prima vizită a unui preşedinte leton în România. Este o vizită care ne onorează şi care cu certitudine va consolida relaţiile politice şi, sper eu, economice între cele două ţări. În cursul discuţiilor, am abordat o paletă largă de subiecte, în mod deosebit de interes european, dar şi în afara problematicii europene", a spus şeful de stat român, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, la finalul convorbirilor oficiale cu omologul său leton.

El a precizat că s-a discutat şi despre viitorul cadru financiar al UE, cu referire la bugetul 2013-2020, dar şi despre Politica Agricolă Comună şi politica de coeziune.

"De asemenea, a făcut obiectul discuţiilor noastre politica energetică a Uniunii şi vecinătatea estică. Concluziile pe aceste subiecte sunt că România şi Letonia au abordări foarte apropiate. Un punct de discuţie a fost legat de accesul României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi vreau să mulţumesc d-lui preşedinte şi pentru concluziile discuţiilor de azi, dar şi pentru poziţia de până acum, care susţine exact punctul de vedere românesc că nu se pot adăuga condiţionalităţi suplimentare", a completat Băsescu.

La rândul său, preşedintele Valdis Zatlers a declarat că în ultimii cinci-şase ani, relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit foarte mult.

"Cred că este încă suficient loc pentru a îmbunătăţi şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, mai ales pe plan economic.(...) De asemenea, a fost important să facem un schimb de opinii referitoare la politica de coeziune şi la politica culturală în Europa, în următorul deceniu. Este foarte important să subliniem importanţa politicilor de coeziune care vor conta foarte mult în următoarele decenii, iar proiectele acestea trebuie implementate pe perioade de 30, 40 de ani, sunt aspecte foarte importante în consolidarea situaţiei şi a poziţiei UE", a mai spus preşedintele leton.

El i-a mulţumit preşedintelui Băsescu pentru invitaţia de a veni în România. Momentul vizitei sale este unul foarte potrivit, consideră oficialul leton, pentru că se împlinesc 90 de ani de la recunoaşterea Letoniei de către România şi 20 de ani de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

"Astăzi am onoarea de a participa la deschiderea Consulatului onorific al Letoniei la Bucureşti şi aş vrea să vă mulţumesc pentru sprijinul acordat de partea română pentru deschiderea acestei mici ambasade letone la Bucureşti", a declarat Valdis Zatlers.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…