România

Miniştrii Baconschi şi Lieberman au discutat despre intensificarea cooperării româno-israeliene

Modalităţile de menţinere a ritmului intens al dialogului politico-diplomatic şi posibilităţile de intensificare a cooperării bilaterale româno-israeliene au reprezentat principalele teme discutate, luni, la Ierusalim, de şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, la întrevederea cu vicepremierul şi ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului român al Afacerilor Externe, cei doi demnitari au discutat despre organizarea unei prime runde de consultări interguvernamentale româno-israeliene în cursul acestui an. Acţiunea are în vedere aprofundarea cooperării în domenii de interese reciproc, inclusiv prin identificarea de noi proiecte concrete în sectoare cu impact asupra dezvoltării economiilor celor două ţări: surse alternative de energie, agricultură, turism, IT, managementul resurselor de apă.

Ministrul Teodor Baconschi a subliniat că această formă de cooperare reflectă nivelul avansat pe care l-a atins relaţia bilaterală.

De asemenea, ministrul Avigdor Lieberman a exprimat aprecierea pentru poziţia echilibrată a României în interiorul Uniunii Europene (UE) şi al organizaţiilor internaţionale, în dosarele de importanţă majoră pentru regiune şi pentru Statul Israel.

În contextul discuţiilor privind evoluţiile din statele aflate în vecinătatea celor două ţări, cei doi miniştri au analizat modul în care România şi Israel pot iniţia proiecte comune împreună cu Republica Moldova. Sunt avute în vedere domenii precum agricultura şi managementul resurselor de apă, iar ca modalitate de lucru se va explora şi opţiunea derulării unor proiecte în parteneriat public-privat.

Cei doi miniştri au abordat, de asemenea, evoluţiile recente din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva impactului acestora asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu şi regiunile învecinate. Totodată, şeful diplomaţiei române a exprimat disponibilitatea României de a continua să acţioneze ca "factor de încurajare" pentru demersurile menite să conducă la progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Întâlnirea ministrului Teodor Baconschi cu şeful diplomaţiei israeliene a fost precedată de semnarea acordului între România şi Statul Israel în domeniul securităţii sociale. Ministrul Teodor Baconschi a evidenţiat că acest document - care permite recunoaşterea şi totalizarea perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul celor două state la calculul pensiei - este important pentru numeroşi cetăţeni români care şi-au desfăşurat activitatea în Statul Israel.

Existenţa unor relaţii privilegiate între România şi Statul Israel a fost reconfirmată şi cu ocazia întrevederii pe care ministrul Teodor Baconschi a avut-o cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în cursul zilei de duminică. Ambii oficiali au exprimat disponibilitate pentru continuarea şi aprofundarea dialogului politico-diplomatic, care, de altfel, în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare intensă.

Şeful diplomaţiei române efectuează în aceste zile o vizită în Statul Israel, la invitaţia vicepremierului şi a ministrului Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman.

Programul vizitei mai include primirea la preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, întrevederi cu preşedintele Comisiei de politică externă din Knesset, Shaul Mofaz, şi cu liderul opoziţiei, Tzipi Livn, o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului şi întâlniri cu reprezentanţii comunităţii cetăţenilor israelieni originari din România şi cu membri marcanţi ai mediului de afaceri.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…