Vize şi servicii consulare

Viza română

Oficiile consulare ale României din R. Moldova se diferenţiază net în reţeaua consulară a tuturor secţiilor consulare/consulatele statelor acreditate în Republica Moldova din punct de vedere al numărului de vize acordate, facilităţilor de acces, infrastructurii de securitate şi control, echipamentelor informatice şi a sistemelor de procesare a solicitărilor de viză, sistemelor de management al fluxurilor de solicitanţi, precum şi din punct de vedere al experienţei şi pregătirii profesionale a întreg personalului diplomatic şi consular care îşi desfăşoară activitatea în acest sector.

Misiunea de evaluare în domeniul vizelor din iunie 2009, desfăşurată în cadrul calendarului de aderare a României la acordul Schengen, a constatat îndeplinirea tuturor cerinţelor prevăzute de către catalogul Schengen de recomandări şi bune practici la Secţia Consulară a Ambasadei României din R. Moldoiva, singura care funcţiona la acea vreme. Mai mult, unele aspecte tehnice şi procedurale au fost considerate de către experţi drept exemple de „best practices” în domeniu.
Începând cu 1 august 2011, cele trei oficii consulare ale României din R. Moldova au fost conectate la N-SIS şi SNIV prin intermediul unei noi aplicaţii care va permite inclusiv prelevarea de date biometrice odată cu aderarea României la spaţiul Schengen. În acest sens, testul efectuat în cadrul Consulatului General al României din Cahul a relevat funcţionalitatea deplină a sistemului.
Personalul consular care îşi desfăşoară activitatea în cele trei oficii consulare este format din funcţionari cu mare experienţă specializaţi în depistarea falsurilor în documente şi identificarea potenţialilor migranţi ilegali.
De asemenea, activitatea de pregătire profesională se desfăşoară în mod sistematic asigurându-se atât pregătirea generală cât şi cea specifică spaţiului de reşedinţă.
Problematica complexă gestionată, determină ca Secţia Consulară a Ambasadei României din Chişinău, care asigură şi reprezentarea celorlalte două oficii consulare în cadrul cooperării locale cu statele membre Schengen să fie unul dintre cele mai active oficii consulare de pe plan local în în acest domeniu.
În cadrul Secţiei Consulare a Ambasadei României din Republica Moldova, activitatea consulară de primire, procesare şi eliberare a vizelor de intrare în România este guvernată atât de legislaţia naţională cât şi de cea comunitară. Vă prezentăm mai jos o selecţie a celor mai importante acte normative:

ORDONANŢA DE URGENŢĂ A GUVERNULUI nr. 194 din 2002 privind regimul strainilor in Romania actualizată

 
 
 
 

 

 

România a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova!

31.01.2020

Guvernul României a donat microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului…

Acțiuni de marcare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

29.01.2020

Reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova au participat la o serie de acțiuni …