Prezenţe instituţionale

Institutul Cultural Român la Chişinău

 

 Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” a fost inaugurat la Chișinău pe data de 29 septembrie 2010. Pe parcusul a aproape 2 ani de activitate pe teritoriul Republicii Moldova ICR Chișinău a avut rolul de catalizator și de stimulent pentru dinamizarea schimburilor culturale dintre cele doua maluri ale Prutului, punând accent pe încurajarea şi sprijinirea manifestărilor culturale româneşti din Republica Moldova.

Încă din primul an de activitate ICR Chișinău s-a implicat în majoritatea evenimentelor culturale importante care au avut loc în capitala Republicii Moldova, desfășurând proiecte în toate domeniile importante ale culturii: teatru, film, arte vizuale, științe socio-umane, muzică, artă populară și etnografie, literatură, etc. 

La începutul anului 2011, ICR „Mihai Eminescu” Chișinău a lansat Programul de Studii Avansate „Alexandru S. Sturdza”, conceput ca un instrument de promovare a cercetării de nivel internațional în științele umane, de facilitare a schimburilor interuniversitare și care își propune să contribuie la creșterea calității academice a programelor de master și doctorat din Republica Moldova. Programul de Studii Avansate „Alexandru S. Sturdza” funcționează ca o platformă dispusă să reunească efortul mai multor instituții culturale, academice sau misiuni diplomatice, care își propun obiective asemănătoare și cuprinde mai multe proiecte: Bursele de cercetare „Alexandru S. Sturdza”; masterclass-ul „Matei Millo”; seria de colocvii și conferințe susținute de conferențiari din România, Republica Moldova și străinătate. Pentru prima jumătate a anului 2012 Programul de Studii Avansate „Alexandru Sturdza” și-a propus să organizeze sesiuni de conferințe lunare sau cursuri intensive în limbile română, franceză și engleză. Acestea se vor desfășura în săli de conferință puse la dispoziție de universitățile sau instituțiile partenere.

În anul academic 2012-2013 ICR Chișinău va contribui la realizarea unui masterat internațional cu limbile de predare română și franceză prin parteneriatul cu Universitatea de Vest din Timișoara și Agenția Universitară a Francofoniei (Bureau Europe Centrale et Orientale, Antena din Chișinău). Domeniile vizate de acest program sunt: filosofie, istorie, literatură, filologie, sociologie, economie, științe politice, teoria și istoria artei și arhitecturii. 

ICR Chișinău a acordat o mare atenție  promovarii și conservării tradițiilor și obiceiurilor românești în Republica Moldova. Astfel, a promovat acțiuni cu un dublu scop: de salvare a acestei culturi în spațiul <?xml:namespace prefix = st1 />Basarabiei și de cunoaștere a realităților culturii tradiționale din România pentru publicul din Republica Moldova. Dintre proiectele ICR amintim: „Covorul basarabean – valoare de patrimoniu mondial” (atelier de țesătorie din care au rezultat 7 covoare realizate folosind tehnici și materiale tradiționale), editarea enciclopediei Covorului Basarabean și organizarea unor expoziții cu această tematică.

Tot în 2011, ICR Chișinău a organizat două evenimente excepționale – expoziția „Vasile Gorduz – Silvia Radu” de la Muzeul Național de Artă al Moldovei și expoziția „Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare” de la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei. Ambele momente  s-au bucurat de mare succes și au captat atât atenția presei, cât și a publicului - „Stindardul Liturgic al lui Ștefan cel Mare” la Chișinău a avut parte de un număr record de vizitatori, peste 20000 de persoane în mai puțin de 2 săptămâni!   Asocierea cu Bienala de Pictură de la Chișinău, în cadrul căreia ICR Chișinău a acordat un premiu special, iar directorul Petre Guran a fost președintele juriului, ne-a oferit ocazia să pregătim un proiect important pentru anul 2012:  o săptămână de plein air a grupului „Prolog” în localitatea Trebujeni de lângă spectaculosul sit arheologic de la Orheiul Vechi, urmată de o expoziție la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Pentru detalii suplimentare privitoare la programul ICR Chișinău vă rugăm să consultați pagina:

www.icr.ro/chisinau

 

sau contul nostru de facebook:

http://www.facebook.com/pages/ICR-Chisinau/352939534724246.