Despre noi

Ambasadorul României în Republica Moldova

Daniel Ioniță 

Ambasadorul României în

Republica Moldova

La 7 iulie 2016, și-a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova.

Este diplomat de carieră. Şi-a început activitatea în MAE în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la ataşat diplomatic la ambasador (grad acordat de Președintele României, Klaus Werner Iohannis, prin decretul nr. 1011/2019).

Din ianuarie 2015 până în iulie 2016, a ocupat funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice la Ministerul Afacerilor Externe. Portofoliul său a inclus politicile de securitate, problematica drepturilor omului, neproliferarea armelor de distrugere în masă și controlul armamentelor, lupta împotriva terorismului și securitatea cibernetică, precum și relațiile bilaterale cu o serie de state. A fost responsabil de organizatii precum NATO, OSCE, Consiliul Europei, și a coordonat relațiile bilaterale cu SUA, Canada, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Federația Rusă, Azerbaidjan, Armenia și toate statele din Asia Centrală.

Din octombrie 2011 și până în ianuarie 2015 a fost Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Norvegiei.

În intervalul 2010-2011 a ocupat funcţia de Director general pentru afaceri strategice în cadrul MAE.

Din decembrie 2006 până în septembrie 2010 a asigurat conducerea Direcţiei NATO, transformată ulterior în Direcţia Politici de Securitate. A răspuns de agenda politică a Summit-ului NATO de la Bucureşti şi a fost membru al delegaţiilor oficiale ale României la trei evenimente la vârf ale Alianţei (Bucureşti 2008, Strasbourg-Kehl 2009 şi Lisabona 2010), precum şi la Summit-ul OSCE de la Astana (decembrie 2010).

A efectuat misiuni diplomatice la Bruxelles şi Stockholm (2002-2006, în funcţia de adjunct al Ambasadorului).

În perioada 2000-2002 a fost director adjunct la Direcţia NATO din MAE, fiind responsabil, în principal, de coordonarea aspectelor legate de pregătirea aderării României la NATO (MAP).

Are o bogată experienţă de negocieri internaţionale, fiind parte a delegaţiei oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antirachetă. De asemenea, a fost negociatorul şef al României pentru un nou acord cadru al CFE (Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa) în perioada octombrie 2010 – august 2011, iar în perioada 1999-2001 pentru negocierea Acordului de constituire a BLACKSEAFOR (cooperarea maritimă militară la Marea Neagră).

Are o diplomă universitară de inginer electro-energetician, însă s-a specializat în problematica de integrare euro-atlantică şi securitate naţională. Este absolvent al mai multor cursuri de specialitate organizate în ţară şi în străinătate (Colegiul Naţional de Apărare din România, Colegiul NATO de la Roma, Colegiul European de Securitate și Apărare, Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall”, Colegiul Naţional de Apărare al Suediei).

A fost decorat de doi Preşedinţi ai României cu: Ordinul Naţional “Serviciul Credincios în grad de Ofițer în martie 2013; cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios în grad de Cavaler, în decembrie 2008; cu Ordinul Naţional “Pentru Merit în grad de Cavaler, în decembrie 2002.

În luna mai 2014, Episcopia Europei de Nord a Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit Crucea Nordului, iar în luna aprilie 2018 Mitropolia Basarabiei i-a decernat Crucea Mitropoliei Basarabiei", care reprezință cele mai înalte distincţii pentru mireni.

În decembrie 2016, a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, cu însemnul 0476, conferit prin Decretul Președintelui Republicii Moldova (nr 2529-VII, din 20 decembrie 2016), « în semn de înaltă apreciere în consolidarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre Românie și Republica Moldova »   

Este căsătorit cu Lavinia Cătălina şi au împreună o fiică, Iris Maria (născută în anul 1994).

 

Decembrie 2019

 

 

România a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova!

31.01.2020

Guvernul României a donat microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului…

Acțiuni de marcare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

29.01.2020

Reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova au participat la o serie de acțiuni …