Actualitatea ambasadei

Comunicat de presă

Începând cu 1 februarie 2014 va intra în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 109 din 17 decembrie 2013, care completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 194/2002  privind regimul străinilor în România şi acordă facilităţi la intrarea pe teritoriul României a străinilor titulari ai unor documente eliberate de state Schengen.

Astfel, cetăţenii din R. Moldova, posesorii de vize de scurtă şedere valabile (tip C), cu două sau multiple intrări, vize de lungă şedere (tip D) sau permise de şedere, cu termen de valabilitate sub cinci ani, eliberate în orice scop de un stat membru Schengen, pot intra pe teritoriul României fără a mai solicita în prealabil o viză românească.

Durata şederii pe teritoriul României nu poate depăşi dreptul de şedere stabilit prin vizele Schengen de scurtă sau lungă şedere sau permisele de şedere acordate de statele membre Schengen.

Intrarea pe teritoriul României în vederea unei şederi neîntrerupte sau a mai multor şederi poate fi făcută pentru o perioadă de maxim 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile precedente fiecărei zile de şedere pe teritoriul României, fără viză de scurtă şedere, dacă documentele prezentate sunt în perioada de valabilitate, iar numărul de intrări şi durata şederii autorizate nu au fost epuizate.

Reamintim faptul că orice persoană care se încadrează în această situaţie de exonerare de la obligativitatea deţinerii vizei române de scurtă şedere, este supus obligaţiei de a îndeplini condiţiile de intrare în România, respectiv: să deţină document de călătorie valabil, să prezinte documente prin care să justifice scopul şederii, să facă dovada mijloacelor financiare legale şi să deţină asigurare medicală de călătorie valabilă.

Pentru ca titularii vizelor sau permiselor de şedere specificate să poată beneficia de intrarea în România fără obligativitatea deţinerii unei vize române, numărul intrărilor şi dreptul de şedere conferite prin vizele Schengen trebuie să nu fi fost epuizate.

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…