Actualitatea ambasadei

Preşedinţii Băsescu şi Timofti la recepţia de Ziua Naţională a Ambasadei României

Preşedinţii României, Traian Băsescu, şi Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au fost oaspeţii de onoare ai Ambasadei României la recepţia organizată în cinstea Zilei Naţionale, 1 decembrie. Preşedintele României a venit direct de la Vilnius, capitala Lituaniei, unde a participat la summit-ul Parteneriatului Estic, eveniment în cursul căruia Republica Moldova a înregistrat un succes diplomatic prin parafarea Acordului de Asociere cu UE, precum şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA).

În acelaşi timp, având în vedere că susţinerea parcursului european al Republicii Moldova este o prioritate a politicii externe româneşti, parafarea celor două documente menţionate constituie şi un succes pentru România.

Potrivit declaraţiilor făcute de către preşedintele Traian Băsescu, vizita la Chişinău a fost spontană, preşedintele României ţinând să fie primul şef de stat care să-l felicite personal pe preşedintele Nicolae Timofti pentru sucesul important obţinut de Republica Moldova în cadrul parcursului său european.

Ziua de 29 noiembrie, alături de sărbătorirea la Chişinău a Zilei Marii Uniri şi de vestea bună de la Vilnius, a mai înregistrat un eveniment fericit, îndelung aşteptat de către telespectatorii din stânga Prutului, şi anume revenirea programelor TVR în Republica Moldova începând cu ziua de 1 decembrie. Anunţul a fost făcut chiar de către domnul Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), în cursul discursului său ţinut în cadrul recepţiei.

Recepţia oferită de Ambasada României cu ocazia Zilei Naţionale a devenit, de-a lungul anilor, unul dintre cele mai importante evenimente publice din Chişinău. Vineri, 29.11.2013 Ambasada României a organizat la Leogrand Convention Center din Chişinău o recepţie unde au participat peste 1200 de invitaţi, personalităţi ale lumii academice, culturale, ştiinţifice, artistice din Republica Moldova. Au venit la recepţie importante personalităţi ale clasei politice, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Chişinău. Evenimentul a fost deschis prin intonarea într-o manieră emoţionantă a imnului naţional, „Deşteaptă-te române”, de către corul Colegiului de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău. Invitaţii s-au delectat cu bucate alese ale gastronomiei româneşti şi internaţionale, toate stropite cu cele mai alese vinuri din podgoriile locale.

 

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…