Actualitatea ambasadei

Participarea Ambasadorului României la evenimentul de închidere a proiectului de twinning “Sprijin pentru dezvoltarea unui mediu de control și audit intern eficient în sectorul public din Republica Moldova”

În data de 12 septembrie 2019, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel IONIȚĂ, a participat la conferința de închidere a proiectului de twinning “Sprijin pentru dezvoltarea unui mediu de control și audit intern eficient în sectorul public din Republica Moldova”.

În discursul său, ambasadorul român a subliniat faptul că în astfel de proiecte sunt importante și lecțiile învățate. În acest context, ambasadorul român a pus accentul pe necesitatea unei abordări sistemice și sustenabile a reformelor, prin pași siguri - chiar și mici, cu multă răbdare și perseverență. De asemenea, a remarcat necesitatea susținerii politice și manifestarea plenară a leadership-ului la conducerea instituțiilor, inclusiv pentru implementarea Controlului Financiar Preventiv Intern (CFPI). Nu în ultimul rând a reamintit că CFPI și auditul în general reprezintă un alt tip de mentalitate de conducere, bazată pe răspundere, responsabilitate partajată, responsabilizarea angajaților și pe delegarea de competențe. Cu alte cuvinte, este nevoie de o cooperare strânsă pe verticala puterii, dar și de o încredere totală pe orizontală.

 Sunt convins că Guvernul condus de doamna Maia Sandu va acționa în continuare de o manieră hotărâtă pentru promovarea reformelor necesare, pentru modernizarea și transformarea democratică a RMD și pentru securizarea căii Europene, în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în relațiile sale de parteneriat cu UE. În ceea ce ne privește, doresc să vă asigur că România va rămâne, în continuare, un partener serios şi un susţinător ferm al acestui obiectiv, care va aduce stabilitate, prosperitate și încredere pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a concluzionat ambasadorul IONIȚĂ.

Informații suplimentare

Proiectului de înfrățire instituțională (twinning) “Sprijin pentru dezvoltarea unui mediu de control și audit intern eficient în sectorul public din Republica Moldova” a fost implementat în parteneriat între Ministerul Finanțelor din Moldova si administrațiile din Germania și România.

România prin Ministerul Finanțelor Publice a fost lider junior de proiect, Germania prin BVA fiind liderul de consorțiu. Partea germană a cooptat după începerea proiectului experți și din administrațiile din Letonia, Slovenia, Croația, Estonia, Olanda

Perioada de implementare a proiectului a început in 24 septembrie 2017 și urmează să se încheie în data de 23 septembrie 2019.

Misiunile derulate de experți în cadrul a 3 din cele 4 componente ale proiectului, au fost destinate:

  • întăririi sistemului de Management Financiar și Control (redenumit “Control Intern Managerial”),
  • îmbunătățirii sistemului și capacităților de Audit Intern (AI),

stabilirii unui mecanism solid de formare (training) a specialiștilor în domeniul finanțelor publice.  

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…