Actualitatea ambasadei

Participarea ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la evenimentul de inaugurare a Serviciului Mobil de Reanimare şi Descarcerare „SMURD Sud”

La data de 8 septembrie 2019, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat la Cahul, la evenimentul de inaugurare a Serviciului Mobil de Reanimare şi Descarcerare „SMURD Sud”. La lansarea proiectului au fost prezenți Andrei Năstase, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al României, Anca Corfu, consul general al României la Cahul, reprezentanți ai autorităților locale.

În discursul său, ambasadorul României a afirmat: „Cred cu tărie în faptul că viitorul Republicii Moldova este doar împreună cu națiunile membre ale Uniunii Europene, iar pentru aceasta este nevoie, în continuare, de angajament, de responsabilitate şi de astfel proiecte de succes, care, cu siguranță, vor reprezenta modele şi pentru altele care vor urma. Programul SMURD a devenit deja o marcă înregistrată a curajului și responsabilității salvatorilor și mă bucur că acest proiect a trecut Prutul și începe să fie extins pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, spre beneficiul tuturor cetățenilor”.

În mesajul său viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a menționat că realizând acest proiect în strânsă cooperare cu Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din România, dar și cu sprijinul și implicarea personală a artizanului acestei instituții, domnul secretar de stat Raed Arafat, vom reuși să salvăm tot mai multe vieți. Ministrul a subliniat că trebuie să construim cât mai multe spații comune de acțiune și legături de-a lungul Prutului, iar proiecte precum SMURD reprezintă dovada de netăgăduit a faptului că autoritățile române acționează ca de la frate la frate în raport cu cetățenii Republicii Moldova.

În discursul său secretarul de stat al României, doctorul Raed Arafat a felicitat autoritățile, dar și salvatorii și pompierii cu această frumoasă realizare, subliniind că experiența Republicii Moldova este un exemplu demn de urmat. De asemenea, şi domnul Arafat a menționat că „Era un proiect mai mic, au fost aduse un număr de câteva mașini din partea Guvernului României şi am început ideea SMURD-ului în Republica Moldova. Normal, nu dotarea, întotdeauna, este cea care contează cel mai mult. Fără resursa umană şi fără oameni care să creadă în idee şi să dezvolte ideea mai departe, dotarea se limitează doar la nişte maşini care stau undeva…”.

După lansarea evenimentului, oficialii au vizitat Unitatea de Primire Urgentă din cadrul Spitalului municipiului Cahul, precum și Dispeceratul Integrat pentru Situații Excepționale din Direcția Regională Situații Excepționale Cahul, precum și punctul vamal Oancea. În cadrul vizitei, s-a discutat despre cooperarea serviciilor de urgență pentru reacționarea operativă și eficientă în interesul cetățenilor Republicii Moldova din zona de SUD a țării.

Proiectul SMURD zona Sud a costat 3,5 milioane de euro şi este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. La Cahul au fost distribuite trei autospeciale şi va fi creat un punct comun al SMURD şi spitalului raional. Una din autospeciale poate interveni în cazul incendiilor şi accidentelor şi are un spaţiu destinat transportului de pacienţi. O altă maşină, cu dimensiuni mai mici, este specializată în acordarea primului ajutor, iar al treilea echipaj - terapie intensivă mobilă, cu doi paramedici - un medic şi un asistent medical. Începând cu 2014, SMURD a intervenit în 13 mii de situaţii de urgenţă pe cale terestră şi de 57 de ori - cu elicopterul. La moment, Serviciul Mobil de Reanimare și Descarcerare acordă asistență calificată în zona de nord, dar și sud.