Actualitatea ambasadei

Participarea Ambasadorului României la conferința ”Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Obiective și Priorități”

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a participat vineri, 17 mai 2019,  la conferința publică, cu tema ”Președinția României la Consiliul Uniunii Europene: Obiective și Priorități”, organizată la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

La eveniment au participat numeroși studenți, masteranzi și reprezentanți ai corpului profesoral. În prezentarea susținută, Ambasadorul Daniel Ioniță a prezentat prioritățile Președinției României a Consiliului UE și a insistat asupra faptului că valorile și principiile care stau la baza construcției europene - Demnitatea umană, Libertatea, Democrația, Egalitatea, Statul de Drept și Drepturile Omului -  ar trebui să se aplice în mod egal tuturor cetățenilor europeni, precum și celor din statele din vecinătatea UE.

Totodată, oficialul român a prezentat pe larg ”Declarația de la Sibiu”, document programatic și vizionar adoptat de cei 27 de lideri ai Uniunii Europene prezenți la Summit-ul informal organizat la Sibiu, pe baza căruia vor fi elaborate politici și vor fi promovate interesele comune ale Statelor Membre UE.

Ambasadorul s-a referit și la relațiile Republicii Moldova cu UE, în contextul în care, recent, au fost sărbătoriți 10 ani de la înființarea Parteneriatului Estic.

În finalul conferinței publice, diplomatul român a răspuns la întrebările participanților privind aspecte legate de dimensiunea de apărare europeană, importanța ”Declarației de la Sibiu” privind viitorul UE și relația UE cu Republica Moldova.

Ulterior conferinței publice, Ambasadorul României a avut o întrevedere cu rectorul ULIM conf. univ. dr. Ilian Galben și alți reprezentanți ai administrației instituției de învățământ și a efectuat un tur al Universității.