Actualitatea ambasadei

Comunicat de presă Vizita de lucru a Ambasadorului României în Municipiul Comrat

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a efectuat vineri, 29 martie 2019, o vizită de lucru în Municipiul Comrat.

Ambasadorul Daniel Ioniță a avut o serie de întrevederi cu Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, cu Președintele Adunării Populare, Vladimir Cîssa, cu Primarul Municipiului Comrat, Serghei Anastasov, și cu rectorul Universității de Stat din Comrat, Serghei Zaharia. În acest context, oficialul român a prezentat pe larg prioritățile Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, s-a referit la locul important pe care Republica Moldova îl deține în cadrul priorităților asumate de România pe parcursul mandatului său, precum și la proiectele derulate de România în UTA Găgăuzia. De asemenea, Ambasadorul Daniel Ioniță a menționat că toate aceste elemente completează pe deplin politica externă a României de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

În cadrul vizitei la Universitatea de Stat din Comrat, Ambasadorul României a susținut o prelegere publică privind prioritățile asumate de România la Consiliului Uniunii Europene și principalii piloni de acțiune: (1) Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate; (2) Europa siguranței; (3) Europa, actor global; (4) Europa valorilor comune. De asemenea, Ambasadorul României s-a referit la liniile de finanțare și liniile de asistență pe care România le pune la dispoziția Republicii Moldova, exprimându-și dorința ca relațiile strategice pe care Republica Moldova le are cu Uniunea Europeană să continue și după formarea noului Guvern de la Chișinău. La eveniment au participat studenți ai Universității de Stat din Comrat și reprezentanți ai corpului profesoral.

Ulterior prelegerii publice, în cadrul Centrului de Informare al României din Universitatea de Stat din Comrat, Ambasadorul României a participat la ceremonia de donație a 50 de seturi de materiale didactice destinate învățării limbii române. Materialele didactice au fost puse la dispoziție de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Reamintim că, în cadrul Universității de stat din Comrat funcționează un Lectorat de Limba Română în care își desfășoară activitatea un lector delegat din partea Institutului Limbii Române din România.