Actualitatea ambasadei

Participarea Ambasadorului României la evenimentul de lansare a colecției „ROMÂNIA: MAREA UNIRE 1918-2018. 100 DE CĂRȚI”

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat joi, 28 martie 2019, la evenimentul de lansare a colecției de cărți istorice consacrate Marii Uniri, întitulată „ROMÂNIA: MAREA UNIRE 1918-2018. 100 DE CĂRȚI”, coordonată de prof. univ. dr. Ioan Scurtu. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Institutul de Istorie din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

În cuvântul de salut, Ambasadorul Daniel Ioniță a remarcat coincidența fericită a lansării colecției  cu momentul aniversării a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România. În acest context a transmis felicitări autorilor  și a salutat prezența la eveniment a multor tineri interesați să cunoască adevărul istoric. A precizat că această colecție este importantă pentru a înțelege exact „nu doar cine suntem, dar încotro ne îndreptăm cu toții”. Potrivit oficialului român, cele 100 de titluri trebuie privite ca un fel de „cărămizi într-un zid al cunoașterii”, care trebuie să fie solid, „un fundament care să ne permită să construim casa noastră comună europeană”.

În acest context, Ambasadorul României a declarat: ”Anul acesta este un an plin de simbolism și semnificații profunde: România exercită în primul semestru Președinția Consiliului Uniunii Europene, în același timp aniversăm 70 de ani de la crearea Consiliului Europei (5 mai 1949) și a NATO (4 aprilie 1949), organizații din care România face parte. Totodată, comemorăm 80 de ani de la odiosul Pact Ribbentrop-Molotov, ale cărui consecințe, din păcate, mai sunt prezente și astăzi”.

Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova

22.10.2019

La scrutinul organizat în luna noiembrie 2019 pentru alegerea Președintelui României,…

Informații pentru alegătorii din Republica Moldova

17.10.2019

Pentru informații referitoare la secțiile de votare organizate în Republica Moldova…

Ghidul alegătorului român din străinătate

11.10.2019

Informăm toți cetățenii români interesați de modul în care își pot exercita dreptul…