Actualitatea ambasadei

Participarea Ambasadorului României la evenimentul aniversar organizat de CALM

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat joi, 21 martie 2019, la evenimentul dedicat aniversării a 9 ani de la înființarea Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM) cu titlul ”9 ani cu CALM pentru descentralizare, autonomie și dezvoltare locală reală”.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale din Republica Moldova și România, experți și membri ai societății civile, parteneri de dezvoltare și reprezentanți ai oamenilor de afaceri. Din partea României, la conferință au participat Emil Drăghici, președinte al Asociației Comunelor, și Mădălin-Ady Teodorescu, președintele Asociației Orașelor din RO.
Prezent la eveniment, Ambasadorul Daniel Ioniță a transmis felicitări reprezentanților CALM pentru realizările obținute de organizație în cei nouă ani de activitate, a prezentat  prioritățile Președinției României a UE și a evocat asistența acordată în ultimii ani de către România pentru Republica Moldova. Oficialul român s-a mai referit la organizarea recentă la București a Summit-ului european al regiunilor și orașelor și a evidențiat campania lansată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în 2017 ”Centenar prin înfrățiri”. În acest context a încurajat participarea activă a localităților din Republica Moldova la acest program.
Ambasadorul României a menționat oportunitățile de cooperare și finanțare oferite de Programele Operaționale Comune RO-RMD și cel de la Marea Neagră și a pledat pentru participarea activă a reprezentanților din Republica Moldova la SUERD, în contextul preluării de către RO a președinției acestei inițiative începând cu 1 noiembrie 2018.