Actualitatea ambasadei

Întrevederea Ambasadorului Daniel Ioniță cu Secretarul General de Stat, Igor Șarov

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță,  a avut o întrevedere vineri, 15 februarie 2019, cu secretarul general de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Igor Șarov.

Cu acest prilej, cei doi oficiali s-au referit la stadiul și perspectivele colaborării bilaterale  dintre România și Republica Moldova pe domeniile cultură, educație și cercetare.

Un subiect important al întrevederii l-a constituit cooperarea în vederea promovării dosarului transnațional „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru nominalizarea în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. În acest context, cei doi oficiali au trecut în revistă o serie de propuneri pentru susținerea activitățile înscrierii cămăşii cu altiţă, piesă reprezentativă a portului tradiţional românesc, purtătoare de valoare universală, în Lista UNESCO.

De asemenea, cei doi oficiali s-au referit la colaborarea în cadrul ediției 2019 a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”, la continuarea lucrărilor de construcție a edificiului Teatrului Republican-Dramatic ,,B.P. Haşdeu” din Cahul, precum și la  intensificarea proiectelor educaționale.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și secretarul general de stat Igor Șarov au evidențiat necesitatea actualizării cadrului legal privind cooperarea bilaterală pe domeniile cultură, educație, cercetare, tineret și sport dintre autoritățile din România și Republica Moldova. Astfel, au fost avute în vedere Programul de cooperare Ministerul Cercetării și Inovării din România și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova; încheierea unui Acord de cooperare între Ministerul Tineretului și Sportului din România și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, precum și actualizarea Protocolului de colaborare dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Educației Naționale pentru anul academic 2019-2020.

 

Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova

22.10.2019

La scrutinul organizat în luna noiembrie 2019 pentru alegerea Președintelui României,…

Informații pentru alegătorii din Republica Moldova

17.10.2019

Pentru informații referitoare la secțiile de votare organizate în Republica Moldova…

Ghidul alegătorului român din străinătate

11.10.2019

Informăm toți cetățenii români interesați de modul în care își pot exercita dreptul…