Actualitatea ambasadei

Participarea Ambasadorului Daniel Ioniță la evenimentul ”1918 – Când toți românii au zis da!”

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat marți 27 noiembrie 2018 la conferința de încheiere a proiectului ”1918 – Când toți românii au zis da!”, organizată de Radio România Chișinău.

Cu acest prilej, oficialul român a menționat că anul 2018, anul în care se aniversează 100 de ani de la Marea Unire, reprezintă un moment de introspecție, în care trebuie să privim cu recunoștință către trecut și cu speranță către viitor.

"Vă felicit pentru acest proiect care iată se încheie în Săptămâna Mare a Centenarului, putem spune. Pe 1 decembrie vor sărbători Ziua națională a României, un moment care ne cheamă pe toți la introspecție, în care trebuie să privim cu recunoștință către trecut și cu speranță pentru viitor. Și cred că este un moment în care trebuie să ne întrebăm: oare ce s-a întâmplat cu noi, oare ce lecții am învățat în acești 100 de ani care au trecut peste noi, peste români, peste basarabeni, peste munteni, peste transilvăneni?", a declarat ambasadorul Daniel Ioniță.

Caravana ”1918 – Când toți românii au zis da!”, care a reunit reputați istorici, oameni de cultură, lingviști și jurnaliști, s-a desfășurat în perioada septembrie – decembrie 2018, în mai multe localități din Republica Moldova: Briceni, Edineț, Soroca, Bălți, Cahul, Drochia, Sângerei, Ungheni, Căușeni, Hâncești și Chișinău.

Proiectul Radio România Chișinău, ”1918 – Când toți românii au zis Da!” a fost susținut de Guvernul de la București prin intermediul Ministerului Culturii și Identității Naționale din România.