Actualitatea ambasadei

Conferința publică „Centenarul Marii Uniri. România și cooperarea regională în contextul provocărilor actuale de securitate”

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a susținut vineri, 2 noiembrie 2018, o prelegere publică organizată de Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universității de Stat a Moldovei. Prelegerea a avut ca temă „Centenarul Marii Uniri. România și cooperarea regională în contextul provocărilor actuale de securitate”. La eveniment au participat aproximativ 100 de studenți și reprezentanți ai corpului didactic.

În prelegerea sa, diplomatul român s-a referit la contextul social și politic din anul 1918 și însemnătatea Marii Unirii, la stadiul cooperării bilaterale dintre România și Republica Moldova, la relația României cu organizațiile europene și Alianța Nord Atlantică, în contextul provocărilor actuale din mediul internațional de securitate, la legătura intrinsecă dintre securitate-stabilitate-dezvoltare economică – prosperitate. Ambasadorul Daniel Ioniță a prezentat concluziile summit-ului „Iniţiativa celor Trei Mări”, eveniment desfășurat la București, în perioada 17-18 septembrie 2018, și s-a referit la Formatul “București 9”, care, spre deosebire de ”Inițiativa celor Trei Mări”, este axat în special asupra aspectelor de securitate și a contribuit la pregătirea rolului NATO în consolidarea securităţii și stabilităţii în regiunea Mării Negre.

De asemenea, Ambasadorul român a prezentat provocările de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, precum și angrenarea statelor din vecinătate în parteneriate flexibile de cooperare și dialog cu NATO.

În prelegerea sa, Daniel Ioniță s-a referit la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019 și la preluarea de la 1 noiembrie 2018, a Preşedinţiei Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, mandat pe care România îl va exercita pentru o perioadă de un an.

Ulterior prezentării, studenții și cadrele didactice participante au adresat întrebări privind cooperarea Republicii Moldova cu NATO, prin prisma experienței României, programele NATO de care a beneficiat Republica Moldova, precum și strategia României în ceea ce privește formatul de dialog ”5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. În context, Ambasadorul României a evidențiat Fondul fiduciar pentru distrugerea substanțelor chimice periculoase și a pesticidelor din Republica Moldova, la care România a fost lider de proiect și a avut o contribuție financiară semnificativă, precum și programele de cooperare derulate sub egida Știință pentru Pace.

 

Lista secțiilor de votare organizate în Republica Moldova

22.10.2019

La scrutinul organizat în luna noiembrie 2019 pentru alegerea Președintelui României,…

Informații pentru alegătorii din Republica Moldova

17.10.2019

Pentru informații referitoare la secțiile de votare organizate în Republica Moldova…

Ghidul alegătorului român din străinătate

11.10.2019

Informăm toți cetățenii români interesați de modul în care își pot exercita dreptul…