Actualitatea ambasadei

Ceremonie de comemorare la Cimitirul Eroilor Români din localitatea Feștelița

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, au participat miercuri, 24 octombrie 2018, la ceremonia militară de comemorare a eroilor români organizată la Cimitirul Eroilor Români din localitatea Feștelița (raionul Ștefan Vodă).

Cu acest prilej, Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: „Ostașii noștri cu sacrificiu, cu vitejie au luptat pentru a face România ceea ce este astăzi: un stat modern, profund ancorat în realitățile secolului XXI. Suntem membri ai UE, membri ai NATO. Suntem un stat care încearcă prin tot ceea ce face să promoveze stabilitatea și securitatea în zona sa de apartenență geografică. Lucrurile acestea nu ar fi fost posibile fără jertfa și fără sângele vărsat de ostașii noștri.”

Ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc a menționat: „În contextul Centenarului Marelui Război gândurile noastre se îndreaptă spre sufletele celor 330 de mii de militari români, morți în luptă sau prizonierat, toți punând interesul patriei, mai presus decât propria lor existență. Ei sunt eroii României Mari, caractere curate, care au luptat pentru realizarea unui ideal național: întregirea țării.”

Programul evenimentului a mai cuprins un ceremonial religios susținut de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatului Plaiurilor, alocuțiuni ale secretarului general de stat Radu Burduja din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, ale autorităților locale, depuneri de flori, precum și un emoționant moment poetic susținut de elevii de la gimnaziul ”Vasile Moga” din localitatea Feștelița.

În Cimitirul Eroilor Români din localitatea Feștelița sunt înhumați 45 de ostași români căzuți pe câmpul de luptă.