Actualitatea ambasadei

România susține performanța prin Programul de Tabere ARC 2018

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat luni, 13 august 2018, la ceremonia de plecare în Programul de Tabere ARC 2018 a seriei dedicată elevilor olimpici din Republica Moldova. Cei 147 de participanți, selectați împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, vor participa la activitățile derulate, în perioada 14-21 august 2018, în Tabăra Sulina, județul Tulcea.

Ambasadorul Daniel Ioniță și secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Angela Cutasevici, au discutat cu participanții  și au aflat despre așteptările și gândurile cu care aceștia pornesc în Tabăra ARC.

Cu acest prilej, Ambasadorul României a declarat: „Am spus-o și o voi repeta mereu: educația este importantă. Investim în tineri, investim în educație, investim pe întreaga ramură educațională, de la grădiniță și ciclul gimnazial până la ciclul universitar și post universitar.”

Taberele de vară ARC sunt organizate anual de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului din România. Acțiunile desfășurate în cadrul acestui program se axează pe activităţi educative, culturale şi  sportive, prelegeri având ca temă istoria şi civilizaţia românească, cursuri de limba română, concursuri de cultură generală, proiecţii de filme etc.

Ediția din acest an al Programului de Tabere ARC se derulează sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri.

Detalii privind evenimentele organizate în acest context sunt disponibile pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, secțiunea Taberele ARC: http://www.mprp.gov.ro/web/arc/.

Informații suplimentare:

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Tineretului şi Sportului au organizat în acest an cea de-a IX-a ediţie consecutivă a Programului „ARC” – program de tabere pentru etnicii români din afara graniţelor.

Beneficiarilor din Republica Moldova le-au fost repartizate 1146 de locuri: 923 de locuri în Tabăra Sulina din Judeţul Tulcea și 223 de locuri în Tabăra Oglinzi din judeţul Neamţ. Locurile au fost repartizate în teritoriu prin Ambasada României în Republica Moldova și Consulatele Generale de la Cahul și Bălți.

În vederea selectării tinerilor câștigători ai unor concursuri naționale sau olimpiade, Ambasada României la Chișinău a colaborat instituțional cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Pentru celelalte serii de beneficiari, misiunile diplomatice ale României din Republica Moldova s-au consultat cu diverse instituții de profil, după cum urmează: instituții publice, instituții de învățământ, organizații neguvernamentale, organizații internaționale, care au transmis recomandări de posibili participanți, cu respectarea criteriilor de selecție stabilite de organizatorii taberelor.

 

România a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova!

31.01.2020

Guvernul României a donat microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului…

Acțiuni de marcare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

29.01.2020

Reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova au participat la o serie de acțiuni …