Actualitatea ambasadei

Ambasada României în Republica Moldova marchează Ziua Veteranilor de Război

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și ataşatul apărării adjunct militar şi aero al României în Republica Moldova, maior Gheorghiţă Tapalagă, au participat miercuri 25 aprilie 2018, la un ceremonial de depuneri de flori la Cimitirul de onoare al ostaşilor români de la Țiganca, raionul Cantemir.

Evenimentul a avut loc în contextul manifestărilor organizate de către Ambasada României în Republica Moldova cu prilejul marcării Zilei Veteranilor de Război ai Armatei Române la Cimitirul de Onoare de la Ţigaca.

La eveniment au mai participat consulul general al României de la Cahul, Anca Corfu, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, domnul general de brigadă Igor Cutie, preşedintele Asociaţiei Republicane a Veteranilor de Război ai Armatei Române din Republica Moldova, domnul Mihai Postovan, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, ataşaţii  militari acreditaţi în Republica Moldova, reprezentanţi ai clerului şi ai corpului didactic din localităţile învecinate şi un grup de elevi din cadrul Gimnaziului “Mihai Eminescu” şi al Liceului “Dimitrie Cantemir” din oraşul Cantemir.

Ceremonia a cuprins o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, depuneri de flori la mormintele ostaşilor români şi un program artistic realizat de către copiii din cadrul Gimnaziului Mihai Eminescu şi al Liceului Dimitrie Cantemir.

Ziua Veteranilor de Război este sărbătorită anual la data de 29 aprilie pentru omagierea apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.

Este important ca în astfel de momente să ne amintim de cei care nu mai sunt printre noi, de eroii neamului românesc, cei care împreună cu veteranii Armatei Române au făcut ca România să fie astăzi ceea ce este-un stat membru al Uniunii Europene și al NATO. Aș dori să le mulțumesc că au bună și dreaptă, și creștinească grijă față memoria soldaților noștri. Cred că dvs dacă sunteți atenți, auziți cum curge Prutul și probabil simțiți în curgerea Prutului dragostea mare a românilor pentru dvs, pentru că suntem cu toții suflet românesc și suntem împreună pentru a ne ajuta când ne este mai greu și pentru a ne ajuta să împlinim visul de a fi împreună în marea familie europeană” a menţionat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

Totodată, în cuvântul de deschidere al evenimentului, ataşatul apărării adjunct militar şi aero al României în Republica Moldova a menţionat că "în această zi avem onoarea de a-i cinsti pe veteranii Armatei Române, care, prin sacrificiul, curajul și dăruirea lor, ne-au apărat națiunea și granițele. Aici, pe aceste pământuri în care generații de eroi au venit să se odihnească, ne amintim astăzi și le onorăm sacrificiul soldaților care, sub steagurile României, au apărat această Vale a Plângerii. Pretutindeni în lume, toate națiunile își cinstesc propria istorie și eroii, construind astfel o bază solidă pentru viitorul pe care și-l doresc. Doar în acest fel, aplecându-ne asupra trecutului nostru, putem să recunoaștem valorile și să le aducem respectul cuvenit. Recunoscând faptele istorice ale poporului român și ale Armatei Române, cu atât mai mult cu cât suntem în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, trebuie să evidențiem prețul plătit pentru libertate de către înaintașii noștri. El reprezintă un motiv pentru cei vârstnici să își amintească cu mândrie de trecutul lor ostășesc, iar pentru cei tineri constituie modele demne de urmat în viață".

În bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie pentru reîntregirea Țării. În perioada sovietică Cimitirul de Onoare de la Țiganca a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Majestatea sa Regele Mihai al României.

 

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…