România

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT a început miercuri la Bucureşti

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, eveniment dedicat scurtmetrajului, a început miercuri, la Cinema Scala din Bucureşti, anunţând un program variat, din care nu lipsesc scurtmetrajele premiate la cele mai importante festivaluri din lume, filmele pentru copii, scurtmetrajele studenţeşti, lungmetrajele de debut sau filmele în premieră absolută ale unor regizori deja consacraţi.

Directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, susţine că ediţia din acest an "va plăcea publicului mai mult decât oricare dintre competiţiile precedente de la NexT".

Festivalul NexT va prezenta în premieră mondială patru producţii româneşti - "Camelia", cel mai recent scurtmetraj al regizorului Marian Crişan, "Film pentru prieteni", de Radu Jude, şi comediile "Bora-Bora", în regia lui Bogdan Mirică şi "Numărătoare manuală" în regia lui Daniel Sandu.

Competiţia festivalului va aduce pe ecrane 26 de filme din 19 ţări, dintr-un total de 1.000 de pelicule înscrise, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo şi câştigătoarea concursului de critica NexT 2010, Irina Trocan. Printre scurtmetraje selectate se regăsesc şi "Deeper than Yesterday", câştigător al Kodak Discovery Award, şi Petit Rail d"Or la Festivalul de la Cannes, scurtmetrajul "Baby", câştigător al Premiului pentru cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA sau "Stardust", regizat de Nicolae Provost, un fals film hollywoodian de spionaj în care apar şi actorii Jack Nicholson, Dennis Hopper şi Jon Voight.

Filmele româneşti care vor fi prezente în competiţie sunt "Adulter", regia Peter Kerek, "Apele tac", regia Anca Miruna Lăzărescu, şi "Strung Love", regia Victor Dragomir.

Festivalul include şi o seară de proiecţii-eveniment, intitulată "Oscars Night", fiind prezentate, vineri seara, la Cinema Scala, scurtmetraje premiate cu Oscar în ultimii cinci ani, organizatorii dorind să recreeze cu acest eveniment atmosfera strălucitoare a Premiilor Academiei Americane de Film.

Printre noutăţile celei de-a cincea ediţii a NexT se numără şi secţiunea "Focus: Clermont-Ferrand", care reuneşte filme premiate la cel mai important festival de scurtmetraj din lume, Festivalul de la Cannes.

O altă noutate a festivalului o reprezintă programul "Necenzurat", cu filme pentru publicul "lipsit de inhibiţii şi prejudecăţi". Scurtmetrajele "Necenzurat" abordează subiecte incomode şi nu sunt recomandate spiritelor convenţionale. Programul "Necenzurat" va avea loc joi, 7 aprilie, la Cinema Elvira Popescu, accesul fiind permis doar persoanelor peste 18 ani.

Programul "Short Matters" al Academiei Europene de Film (European Film Academy - EFA), inaugurat la ediţia NexT din 2010, va prezenta şi anul acesta scurtmetrajele nominalizate la "Oscarurile europene". Secţiunea cuprinde 14 titluri nominalizate la 14 festivaluri europene recunoscute pentru competiţiile puternice de scurtmetraj.

Partenerul de tradiţie al festivalului NexT, prestigioasa secţiune "Semaine de la Critique" a Festivalului de la Cannes, va aduce la Bucureşti scurtmetraje din cea mai recentă competiţie a sa, printre care şi premiatul film "Berik" regizat de Daniel Joseph Borgman.

Pe lângă competiţie, programele tradiţionale şi secţiunile prezentate în premieră, în perioada 7-9 aprilie, la Mansarda Cărtureşti, vor avea loc şi seminariile NexT. Dedicate regiei, sound-design-ului, producţiei de film şi, în mod special la ediţia din acest an, criticii de film, seminariile NexT vor aduce invitaţi de seamă şi teme de discuţie actuale.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 6-10 aprilie la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu şi Mansarda Cărtureşti.

Festivalul se desfăşoară şi în 2011 sub patronajul principesei Margareta a României, beneficiind de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…