România

România a deschis al treilea Consulat General în Canada, la Vancouver

Ottawa - România a deschis al treilea Consulat General din Canada, la Vancouver, evenimentul inaugural având loc cu ocazia vizitei ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Ceremonia de înfiinţare a consulatului s-a desfăşurat sâmbătă, 26 martie, în prezenţa a numeroşi membri ai comunităţii româneşti din Vancouver, Alberta şi Saskatchewan, a ambasadorului României în Canada, Elena Ştefoi, precum şi a consulului general al României la Vancouver, Lucian Rosenfeld. La ceremonie au participat, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe, aleşii circumscripţiilor româneşti din America în Parlamentul României, deputatul Mircea Lubanovici (PDL) şi senatorul Raymond Luca (PNL). 

"În ciuda crizei economice, care din fericire e deja în spatele nostru, iată că izbutim să ne îndeplinim o promisiune făcută comunităţii româneşti de pe coasta de vest a Canadei încă din 2006, înfiinţând astăzi oficial Consulatul General al Romaniei la Vancouver", a declarat ministrul Baconschi, potrivit comunicatului transmis de MAE.

Şeful diplomaţiei a participat, în cursul aceleiaşi zile, la o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti de pe coasta de vest a Canadei, care au fost unanimi în definirea înfiinţării Consulatului General de la Vancouver ca "un moment istoric".

"Ce ne aduce împreună este acelaşi orizont cultural, lingvistic şi religios; de aici decurge şi căutarea, împreună, a binelui comun al naţiunii noastre. Chiar dacă trăiţi în diaspora, sunteţi români - iar depărtarea de ţară adesea vă face mai patrioţi decât conaţionalii dumneavoastră din România", le-a spus ministrul Baconschi celor prezenţi.

"Pentru prima oară în istorie, România este înscrisă ireversibil în alianţa transatlantică a lumii libere. Trebuie să ne redobândim stima de sine şi să reconstruim o ţară şi o comunitate desfigurate de comunism, otrăvite de minciună şi părăsite de unii dintre cei mai vrednici fii. Eforturile de modernizare a statului pe care le face actuala guvernare merg în sensul renaşterii unei Românii suple şi funcţionale, în care copiii dumneavoastră se vor reîntoarce poate într-o bună zi", a încheiat Teodor Baconschi.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…