Relaţii bilaterale

Relaţii culturale

 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chisinău


Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” a fost inaugurat la Chisinău pe data de 29 septembrie 2010. Pe parcusul a aproape doi ani de activitate pe teritoriul Republicii Moldova ICR Chisinău a avut rolul de catalizator si de stimulent pentru dinamizarea schimburilor culturale dintre cele doua maluri ale Prutului, punând accent pe încurajarea şi sprijinirea manifestărilor culturale româneşti din Republica Moldova.
La începutul anului 2011, ICR „Mihai Eminescu” Chisinău a lansat Programul de Studii Avansate „Alexandru S. Sturdza”, conceput ca un instrument de promovare a cercetării de nivel international în stiintele umane, de facilitare a schimburilor interuniversitare si care îsi propune să contribuie la cresterea calitătii academice a programelor de master si doctorat din Republica Moldova. Programul de Studii Avansate „Alexandru S. Sturdza” functionează ca o platformă dispusă să reunească efortul mai multor institutii culturale, academice sau misiuni diplomatice, care îsi propun obiective asemănătoare si cuprinde mai multe proiecte: Bursele de cercetare „Alexandru S. Sturdza”; masterclass-ul „Matei Millo”; seria de colocvii si conferinte sustinute de conferentiari din România, Republica Moldova si străinătate.
Printre reusitele ICR „Mihai Eminescu” la Chisinau se numără două evenimente exceptionale – expozitia „Vasile Gorduz – Silvia Radu” de la Muzeul National de Artă al Moldovei si expozitia „Stindardul liturgic al lui Stefan cel Mare” de la Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei. Ambele s-au bucurat de mare succes si au captat atât atentia presei, cât si a publicului - „Stindardul Liturgic al lui Stefan cel Mare” la Chisinău a avut parte de un număr record de vizitatori, peste 20.000 de persoane în mai putin de 2 săptămâni!
În anul academic 2012-2013 ICR Chisinău va contribui la realizarea unui masterat international cu limbile de predare română si franceză prin parteneriatul cu Universitatea de Vest din Timisoara si Agentia Universitară a Francofoniei (Bureau Europe Centrale et Orientale, Antena din Chisinău). Domeniile vizate de acest program sunt: filosofie, istorie, literatură, filologie, sociologie, economie, stiinte politice, teoria si istoria artei si arhitecturii.
În ceea ce priveste proiectele de viitor ale ICR Chisinău - unul dintre cele mai ambitioase este restaurarea pentru a-si desfăsura activitătile culturale a unui ansamblu de clădiri monument istoric cunoscute sub numele de Casa Zemstvei Basarabene, prin concesionarea pe 25 de ani. Procesul de conservare, reabilitare si refunctionalizare a clădirilor se va realiza în cadrul unui santier-scoală care va fi constituit prin parteneriate cu centrele europene de formare a mesterilor, cu scolile de conservare si reabilitare a patrimoniului arhitectural, iar din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii si Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturală.
Pentru detalii suplimentare privitoare la programul ICR Chisinău consultati

www.icr.ro/chisinau

sau pagina noastră de facebook: 

http://www.facebook.com/pages/ICR-Chisinau/352939534724246.

 

România a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova!

31.01.2020

Guvernul României a donat microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului…

Acțiuni de marcare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

29.01.2020

Reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova au participat la o serie de acțiuni …