Actualitatea ambasadei

Ceremonia dedicată închiderii Proiectului ”Viață sigură fără deșeuri de pesticide

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și atașatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc au participat joi, 28 iunie 2018, la ceremonia oficială de închidere a Proiectului ”Viață sigură fără deșeuri de pesticide”.
 
Evenimentul, organizat de Ministerul Apărării al Republicii Moldova, a avut loc la depozitul central din satul Alexăndreni, raionul Sîngerei și i-a mai avut ca participanți pe premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Eugeniu Sturza, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, directorul Suport pentru Operațiuni al Agenției NATO de Suport și Achiziții, Orhan Muratli, Ambasadorii statelor membre NATO și reprezentanții administrației locale.
 
Cu acest prilej, Ambasadorul României, Daniel Ioniță a apreciat că această zi este importantă, istorică chiar pentru Republica Moldova, pentru că cetățenii Republicii Moldova sunt beneficiarii proiectului, având din acest moment șansa să trăiască într-un mediu înconjurător mai curat, mai sănătos.
NATO prin acest proiect demonstrează că nu este doar cea mai de succes alianță militară din istorie, dar are și contribuții importante în statele partenere cum este Republica Moldova și susține programe în folosul cetățenilor.
Totodată, este o zi istorică importantă pentru România, deoarece este primul proiect pe care România și l-a asumat în cadrul NATO, încă din 2003, care, iată, a fost finalizat cu succes. România a fost lider de proiect pe toate cele trei faze ale acestuia, care au reprezentat reambalarea și stocarea deșeurilor, evaluarea toxicologică și transportul și distrugerea deșeurilor în siguranță.
Ambasadorul României a subliniat că esența acestei reușite o reprezintă cuvântul cheie, și anume „cooperarea”, care s-a realizat între statele membre NATO, statele partenere, autoritățile locale și autoritățile centrale din Republicii Moldova.
 
Ambasadorul României a înmânat doamnei colonel Mariana Grama, din partea Ministerului Național al Apărării al României, Emblema de Merit „Partener pentru Apărare” Clasa I, conferită în semn de apreciere pentru promovarea în Republica Moldova a imaginii NATO și a armatei române. Emblema a fost însoțită de un atestat semnat de ministrul Apărării al României, domnul Mihai-Viorel Fifor.
 
Pesticidele urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic.
 
Informații suplimentare:
România este țară lider al acestui proiect încă de la debutul său, în anul 2003. Acesta a cuprins trei faze. În perioada 2003 - 2008, în cadrul primei faze, au fost reambalate și stocate peste 3200 de tone de pesticide şi alte substanțe chimice periculoase din aproape 420 de locații în 37 depozite regionale. În perioada 2006 - 2010, în a doua fază, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Universitatea de Stat din Moldova au întocmit o bază de date completă a pesticidelor și evaluarea lor toxicologică. Faza a III-a a proiectului, care a debutat în 2013,  presupune distrugerea propriu-zisă a pesticidelor şi substanțelor periculoase identificate, ambalate şi analizate în primele două faze. Țările care au contribuit la acest proiect sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Luxemburg, Polonia, Norvegia, Turcia, alături de România și Republica Moldova.
 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…