Actualitatea ambasadei

Vernisarea expoziției ”Drepți Între Popoare” la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a vernisat luni, 13 martie 2017, expoziția ”Drepți Între Popoare”. La evenimentul organizat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, au rostit alocuțiuni Consulul General al României la Bălți, Mihail Baciu, rectorul Universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, Ion Gagim, directorul JCC Kedem, Stella Harmelin, directoarea Centrului Comunitar Evreiesc ”Hesed Yakov” din Bălți, Polina Raspitina, reprezentantul Direcției Învăţământ, Tineret şi Sport din cadrul Primăriei Bălți și reprezentanți ai studenților.

Manifestarea a reunit reprezentanți ai comunității evreiești, ai corpului profesoral și studenți.

În cadrul alocuțiunii, Ambasadorul Daniel Ioniță a trecut în revistă principalele realizări ale mandatului Președinției române a IHRA, încheiată la data de 7 martie 2017 precum și prioritățile acesteia: colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii Holocaustului, dar și pentru combaterea negării Holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei; consolidarea educației în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale organizației  - cum este de altfel și Republica Moldova și  promovarea cercetării academice în domeniul Holocaustului.

Cu acest prilej, oficialul român a declarat: ”Este important să cunoaștem și să ne asumăm trecutul, să-i învățăm lecțiile dure și să devenim, astfel, mai buni, mai toleranți. Este responsabilitatea noastră comună să educăm generațiile viitoare în spiritul toleranței și al bunei conviețuiri, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Este important să învățăm noile generații că trebuie să facem tot posibilul pentru a nu mai permite ca ura de rasă, separatismul pe baze etnice sau religioase să ducă la repetarea unor asemenea atrocități. Trebuie să avem curajul de a le spune tinerilor adevărul despre istorie, pentru ca niciodată tinerii să nu își piardă curajul în fața vieții și să fie în măsură să-și pregătească cum se cuvine viitorul.”

Expoziția foto-documentară „Drepţi Între Popoare” poate fi vizionată de cei interesați la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, până la data de 20 martie 2017.

 

România a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova!

31.01.2020

Guvernul României a donat microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului…

Acțiuni de marcare a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

29.01.2020

Reprezentanții Ambasadei României în Republica Moldova au participat la o serie de acțiuni …