Actualitatea ambasadei

Forumul România- Republica Moldova în domeniul Justiției Chișinău, 11 noiembrie 2016

Prima ediție a Forumului România - Republica Moldova - „Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană” s-a încheiat astăzi, 11 noiembrie 2016.

În cadrul dezbaterilor, secretarul de stat în Ministerul Justiției România, Adrian BABOI-STROE, a declarat: „Dinamica reformelor în Republica Moldova este similară‎ cu cea care a avut loc în România. Astfel, Republica Moldova se poate inspira din experiența României pentru a prelua bune practici, dar și pentru a evita unele greșeli".

De asemenea, în intervențiile sale, vice-ministrul în Ministerul Justiției al Republicii Moldova, Eduard SERBENCO, a afirmat: „Este un precedent și sperăm să continue acest demers”, făcând referire la  nivelul de reprezentare și mulțumind pentru eforturile angajate de instituțiile similare în organizarea Forumului.

În cea de-a doua zi, dezbaterile au fost găzduite, în funcție de tema abordată, la sediile mai multor instituții din Chișinău:  Ministerul Justiției, Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Serviciul Stare Civilă și Direcția Generală de Probațiune.

Participanții la forum au abordat subiecte de interes pentru fiecare instituție participantă: rolul și funcțiile Ministerelor Justiției în reglementarea/monitorizarea funcționării profesiilor liberale; rolul și reforma profesiilor liberale în cadrul reformei în domeniul justiției – perspective de colaborare bilaterală; reforma sistemului penitenciar – strategii, standarde de instruire, bune practici în domeniul siguranței deținerii și reabilitării; aspecte privind cooperarea inter-instituțională în cadrul procedurilor de obținere a cetățeniei române; reforma sistemului de probațiune – realizări și provocări – perspective de cooperare; drepturile omului în contextul reformei justiției și luptei împotriva corupției; rolul societății civile în sprijinirea și consolidarea măsurilor de reformă a justiției și luptei împotriva corupției – perspective de cooperare între societatea civilă din Republica Moldova și societatea civilă din România.

Mai multe detalii referitor la acest eveniment și intervențiile din prima zi puteți găsi aici: http://www.just.ro/forum-romania-republica-moldova-in-domeniul-justitiei-editia-i/

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…