Actualitatea ambasadei

Investim în educație – investim în viitor. Reabilitarea infrastructurii preșcolare din Republica Moldova cu sprijinul Guvernului României

Ambasada României în Republica Moldova a fost gazda evenimentului ce marchează finalizarea primei etape de implementare a programului de renovare al grădiniţelor finanţat din grantul de 23 de milioane de euro oferit de Guvernul României.

La eveniment au fost prezenți Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova, Mircea Eşanu, directorul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat, primari ai localităţilor beneficiare în cadrul programului de renovare a grădiniţelor, reprezentanți ai mass media, formatori de opinie.

Cu acest prilej, Ambasadorul României, Daniel Ioniță, a declarat: „România a fost permanent alături de Republica Moldova, sufleteşte, geografic, politic, istoric, din punct de vedere al limbii şi tradiţiilor. Îmi pare bine să constat că relaţia noastră specială s-a concretizat atât de puternic în domeniul educaţiei. Rezultatele foarte bune obţinute în cadrul „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova” au determinat Guvernul României ca, în anul 2016, să aloce o tranşă suplimentară de 3 milioane de euro, astfel încât și mai multe instituții preșcolare să beneficieze de condiții de funcționare la standarde europene. Iată, aşadar, că acum încheiem o etapă, dar marcăm totodată un nou început”.

În acest context, Ambasadorul României a adus mulţumiri prim-miniştrilor din România şi Republica Moldova pentru continuarea programului, miniştrilor dezvoltării regionale şi ai educaţiei, şi Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, instituţia responsabilă de implementarea programului.

În cadrul evenimentului a fost prezentată ediţia a doua a albumului „Pentru o copilărie frumoasă”, editat în limbile română şi rusă de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, cu sprijinul Ambasadei României la Chișinău. Albumul descrie şi ilustrează principalele lucrări efectuate în cadrul programului la 19 din cele 832 de grădiniţe beneficiare.

 

- vezi galeria foto