Actualitatea ambasadei

Inaugurarea grădiniței ”Sălcioara” din satul Avdarma, UTA Găgăuzia

Ambasada României în Republica Moldova și conducerea Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM) au inaugurat miercuri, 30 martie 2016, grădiniţa „Sălcioara”, din satul Avdarma, UTA Găgăuzia. De asemenea, la eveniment au participat viceguvernatorul UTA Găgăuzia, Olesea Tanasoglo, primarul satului Avdarma, Ivan Casîm, reprezentanți ai Adunării Populare, precum și alți oficiali regionali și locali.

Fondurile alocate prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” grădiniței din Avdarma, au fost folosite pentru reparația integrală a acoperișului, construcția sălii de sport și dotarea cu echipament sportiv şi mobilier.

Grădiniţa ”Sălcioara” din satul Avdarma este frecventată de 140 de copii cu vârsta între 3 și 7 ani.

Programul evenimentului a mai cuprins un eveniment festiv dedicat aniversării a 40 de ani a grădiniţei „Sălcioara” și un program artistic.

Pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din Republica Moldova Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” şi 3 milioane de euro prin proiectul „Sporirea accesului și a gradului de participare a copiilor la educație timpurie în Republica Moldova”.

 

Informații suplimentare:

Din grantul oferit de Guvernul României au fost renovate peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200.000 de persoane – copii, părinţi şi cadre didactice.

Lucrările finanțate din grantul oferit de Guvernul României includ reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier, etc.

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) este o instituție creată cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

 

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Bălți

17.01.2020

Ambasada României la Chișinău informează că ambasadorul României în Republica Moldova,…

Vizită la Mitropolia Basarabiei

21.12.2019

Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, a efectuat la 19 decembrie…

Grup de colindători la Ambasada României

21.12.2019

La 20 decembrie 2019, un grup de colindători de la IP Liceul Teoretic „Principesa Natalia…

Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Lectoratul de limba română și vizita de lucru la Comrat

17.12.2019

O delegație a Ambasadei României la Chișinău, condusă de ambasadorul Daniel Ioniță, a…